kávégép karbantartás - kaveszerviz.hu

Kávégép karbantartás

25 évnyi szerviz munkánk tapasztalata alapján biztosan állítjuk, hogy az első számú oka a meghibásodásoknak, a kávégép karbantartás rendszeres halasztása, vagy elmaradása.

Jogos a kérdés, hogy egyáltalán miért van szükség ezekre a karbantartásokra.

  1. A darált kávé gyakorlatilag egy táptalaj,
  2. A főzőtér párás, a víz minden felületre lecsapódik, kondenzálódik.
  3. A 90 fokos kazánban a vízkő lerakódás jelentős mértékű
  4. Tejmelegítő-habosító rendszere is van a gépnek

Jogos az igény, hogy ezekből a drága automata kávéfőző gépekből tiszta, jó ízű kávé folyjon ki. Ennek az igénynek csak a megfelelően karbantartott, tiszta gép tud megfelelni, melyhez az alábbi segítséget kapja a felhasználó:

A kávégép karbantartás első, legrövidebb programja az öblítés.

Ez egy kb. 15 másodperces program, ami minden felfűtés után, és kikapcsoláskor kötelezően elindul. Háztartási felhasználás esetén feltétlenül ajánlott a gépet az utolsó kávé után azonnal kikapcsolni, mert ezzel a kifolyó rendszerből még teljesen ki tud ürülni a maradék kávé! A lerakódott kávé rossz ízt ad a kifolyó kávénak, és dugulást is okozhat!!

A kávégép karbantartás második programja a tisztítás.

Ez egy 15 perces program, amit 150 kávé lefőzése után kér a gép. A tisztító program egy “lúg tablettával”, és forró vízzel mossa ki alaposan a főző teret, és a kifolyó rendszert.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, és jóízű kávé csak tiszta, penészmentes főzőtérből, és tiszta kifolyón keresztül kerül ki a csészébe.

A kávégép karbantartás harmadik programja a vízszűrő cseréje.

Ez egy megelőző karbantartás. A Jura kávéfőzők Claris típusú, kombinált szűrőt használnak, mely három fokozatú.

  1. fokozat a mechanikus szűrés,
  2. fokozat a kémiai szűrés aktív szénnel,
  3. fokozat a víz lágyítása ioncserélővel.

Szűrő használatával jelentősen csökken a vízkő lerakódás mértéke, és emiatt kevesebbszer szükséges elvégezni a vízkőoldást.

A kávégép karbantartás negyedik programja a vízkőoldás.

Ez egy 50 perces művelet, ami a kávéfőző vízrendszerében lerakódott vízkövet oldja fel, mossa ki savval, majd tiszta vízzel. A mostani korszerű, acél gyorskazánok vékony csöveiből nagyon jól, gyakorlatilag teljesen eltávolítható a vízkő lerakódás, viszont ha nincs időben elvégezve, akkor ledugul, és csak cserével “javítható”.

A kávégép karbantartás ötödik programja a tejhabosító kiöblítése vízzel.*

Ennek a fél perces programnak a tejhab készítése után maximum 10 perccel le kell futnia, különben a tej beleég a habosító fejbe. A Jura kávéfőzők jelenlegi típusaiban ezt már egy beépített program futtatja automatikusan.
A kávégép karbantartás hatodik programja a tejhabosító vegyszeres tisztítása.*

Ez egy 5 perces, két lépésből álló művelet, amit minden nap, a gép kikapcsolása előtt ajánlott elvégezni.

  1. lépésben egy pohárnyi oldószeres vizet mos át a habosító fejen
  2. lépésben egy pohárnyi tiszta vízzel kimossa az oldószert a fejből.

Nem kell ecsetelni, hogy milyen szaga van a romlott tejnek. Ha a habosító fejbe többször beleszárad a tej, akkor abból már jóízű tejhab nem folyik ki.